Per la Festa Major de 1993 l’Àliga s’incorporà al seguici popular de la nostra vila, gràcies a la iniciativa d’un grup de joves amb la intenció d’ampliar els elements del seguici.

Donat que tradicionalment les Àligues són pròpies de les localitats amb categoria de ciutat, l’Àliga de Torredembarra n’és una excepció (junt amb les Àligues d’Olot, que no representen la ciutat, sinó el barri de Sant Ferriol), ja que a la nostra vila, fent cas a aquests cànons tradicionals, no li correspondria aquest privilegi perquè no té aquesta consideració de ciutat. No obstant, mostra fidel de la història local és la corona de baró que llueix, la mateixa que figura a l’escut de la vila i que correspon als senyors de la baronia de Torredembarra a la qual formen part els Icard, senyors que feren construir el castell de la població al començament del segle XVI, entre els anys 1565 i 1580, que actualment és la Seu Consistorial de la Vila.

L’Àliga de Torredembarra segueix la línia de les Àligues tradicionals i va ser construïda per Carles Cabús de Barcelona.

És portada per una sola persona acompanyada d’altres que la guien i vigilen des de fora i l’acompanyen amb la ballada. El portador, amb mig cos dintre de la figura, té visibles les cames que simulen les potes de l’animal.

L’Àliga balla solemnement als compassos de la música composda el mateix any de l’estrena per Paquita Roig de Vilanova, amb una melodia inspirada en les pròpies i tradicionals de les àligues. Consta de dues parts, la primera que serveix per la salutació, i la segona formada amb motiu més alegre, que es va repetint i accelerant fins al final. La música és interpretada per una banda de vent i percussió i gralla.

Aquest element del seguici popular balla únicament i exclusiva per la Festa major, els dies 3 i 4 de setembre, mantenint el seu caràcter solemne.

Des de l’any 2021 l’Àliga realitza el seu ball solemne dins l’església de Sant Pere Apòstol de Torredembarra durant la celebració de l’ofici a Santa Rosalia el dia 4 de setembre. En aquesta ocasió s’acompanya, musicalment, d’una cobla de ministrers.

L’any 2019 els aliguers van estrenar un nou vestuari que va ser possible gràcies a un l’ajut en forma de subvenció de la Diputació de Tarragona.

Actualment, la colla de l’Àliga de Torredembarra està formada per més de 25 persones de totes les edats, i és considerat dins de l’Agrupació com una Ball de caràcter familiar doncs són, la majoria, pares i mares amb els seus fills i filles que hi participen.